Univerzální těsto z 5 ingrediencí

02.11.2016 13:34

Blíží se čas vánočního pečení, tak jsem chtěla přijít na nový recept. Má hlavní kritéria byla, ať je zapotřebí použit co nejméně ingrediencí a příprava je rychlá. Tak jsem stylem: pokus – omyl vytvořila univerzální (tedy nepečené i pečené a nejen vánoční), bezpšeničné sladké těsto i ve vegan verzi. Nebojte, nejdřív bylo vyzkoušeno na Janě a mojí rodině, všichni přežili a dezerty chválili.

Univerzalní těsto na vánoční cukroví

Sváteční těsto z 5 ingrediencí

Na dva plechy cukroví nebo jeden koláč budeme potřebovat následující množství přísad:

  • 1 ½ hrnku jemných ovesných vloček
  • 4 lžíce burákového másla
  • ½ hrnku horké vody
  • 2 lžíce másla nebo kokosového oleje, ca 20g
  • 2 ½ lžíce medu nebo jiného oblíbeného sladidla

Vegan verze logicky místo másla olej a místo medu třeba agáve nebo datlový sirup.

Těsto chutná dobře, tak jak je výše popsáno, ale nikomu nebráním si ho ještě dochutit a vylepšit třeba vanilkou, skořicí, kakaem, perníkovým kořením, rumem :).

Všechny ingredience smícháme dohromady a uhněteme tuhé, tvárné těsto, které můžeme nechat tak 10 minut vychladnout v lednici, aby z něho šlo lépe vykrajovat nebo tvarovat kuličky. Kuličky obalíme v rozehřáté čokoládě, případně následně obalíme v kokosu a první cukroví je hotové. 

Univerzální těsto

Ještě bych dodala, že já použila vlastní burákové máslo a ne kupované. Konzistence kupovaného másla je asi řidší, tak je třeba na to pamatovat a přidat do těsta třeba méně vody.

Dále z kousků těsta uplácáme menší placky a z nich pak vykrajujeme libovolné tvary na pečené slepované cukroví. Toto těsto nejde moc dobře válet válečkem, protože v něm není mouka. Je lepší si placku vytvarovat dlaní. Vykrájené kousky dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 150° 17 minut. Upečené sušenky by měly být po okrajích pevné a uvnitř měkké a vláčné. Cukroví slepujeme rozehřátou bílou čokoládou a ozdobíme oříškem.

Třetí způsob využití univerzálního těsta je jako korpus na koláč. Formu rukama vyplníme připraveným těstem, nandáme třeba tvarohový krém s ovocem. Já zkoušela oslazený tvarohovo-smetanový krém s jedním žloutkem, pokladený strouhanými jablky se skořicí. Koláč pečeme zhruba 25 minut na 165°, záleží na velikosti formy a tloušťce korpusu. Korpus by měl být opět po stranách křupavější a uvnitř vláčný.

Kterou variantu cukroví univerzálního těsta vyzkoušíte vy?

Pokud vám bude chutnat jako nám, vyzkoušejte další sváteční recepty, třeba z naší e-kuchařky ;-)

Petra

Kontakt

Bez pšenice info@bez-psenice.cz